Pe data de 31 Mai, Bistrita renunta la fumat

Categories: Proiecte

Proiect organizat de AMiCUS Cluj Napoca

Parteneri:

  • Primăria Municipiului Bistriţa,
  • Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa,
  • Inspectoratul Şcolar al judeţului Bistriţa Năsăud,

Perioada desfășurării: 29 Mai 2009

Locul: BISTRIŢA – (detalii despre traseul marșului – în colaborare cu Primăria)

Scopul proiectului:

Programul reprezintă o atitudine proactivă şi încearcă să motiveze opinia publică pentru a lupta împotriva fumatului în rândul adulţilor, adolescenţilor şi tinerilor.

  • conştientizarea cetăţenilor privind riscurile la care sunt expuşi, atât fumătorii activi, cât şi cei pasivi, în familie şi în afara ei.
  • prin intermediul mass media să le fie oferite celor care doresc să renunţe la fumat,informaţii detaliate despre efectele fumatului şi despre modalităţile prin care ei pot să renunţe la fumat definitiv.
  • să convingem fumătorii, să renunţe cel puţin pentru o zi la fumat, respectiv 31 mai
  • să oferim oportunităţi clare de a renunţa la fumat definitiv.

Motivaţia proiectului:

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, folosirea tutunului este principala cauză a deceselor care care pot fi prevenite şi a invalidităţii la adulţi. Mai mult de un miliard de persoane – cam o treime din populaţia adultă a lumii – au fumat, ceea ce face ca folosirea tutunului să fie una din cele mai mari ameninţări pentru sănătatea mondială. Aproximativ cinci milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de folosirea tutunului.

Descrierea proiectului:

Începând cu miercuri, 27 mai 2009, voluntari au distribuit în licee, facultăţi şi locuri publice, pliante conţinând îndemnul de a renunţa la fumat cel puţin pe data de 31 mai precum şi informaţii cu privire la efectele negative ale fumatului.

Prin parteneriate media la nivel local au fost rulate spoturi radio-TV și realizate machete publicitare și articole / emisiuni pe această temă și purtând în mod unitar acelasi mesaj ”Pe 31 mai 2009, Bistriţa renunta la fumat”.
Pe data de 29 mai, sute de tineri au ieşit pe stradă la marş antifumat. Tinerii au împărţit bomboane fumătorilor, în schimbul unei ţigări oferite benevol spre a fi distrusă pe loc.
Fiecare clasă și-a confecţionat propriile pancarte şi au avut un reprezentant al clasei cu o costumaţiei specifică antifumat. Cea mai bună costumaţie a fost premiată.
Marşul s-a finalizat cu un miting desfăşurat în Piaţa Centrală a Municipiului Bistrița la care au participat cu câte o alocuţiune reprezentanţi din partea Primăriei, Direcţiei de sănătate Publică, Inspectoratului şcolar şi Asociaţiei Studenţeşti AMiCUS.

A fost promovat un concurs de caricaturi cu subiectul ”Lupta tinerilor împotriva fumatului la care vor participa toate şcolile din oraş, cu premiere în ziua marşului, după miting. După miting s-a organizat un seminar public anti–fumat.